Rusia: Karina Țurcan, acuzată de spionaj în favoarea României, rămâne în arest - Hotnews Mobile
1 € 4,7584 1 USD 4,2268marţi 23 apr 2019

Rusia: Karina Țurcan, acuzată de spionaj în favoarea României, rămâne în arest

de DG Vineri, 9 noiembrie 2018, 16:36
- a A+
Imagine
Tribunalul Districtual Lefortovsky a prelungit cu trei luni perioada arestului pe numele Karinei Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, cu cetăţenie română, care este acuzată de spionaj în favoarea Bucureştiului, informează agenția Tass, citată de Mediafax.Măsura arestării a fost prelungită până la 14 februarie 2019, a declarat un judecător.

Audierile au avut loc în spatele ușilor închise deoarece cazul include informații clasificate.

Karina Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislaţia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, iar Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Ţurcan, originară din Republica Moldova, a renunţat la cetăţenia moldovenească şi deţine cetăţenie română, potrivit unei surse diplomatice. MAE de la București a confirmat că acuzata deține cetățenia română.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de știri Sputnik.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenţii FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa femeii, iar "angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori", mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Ţurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Potrivit anchetatorilor, Țurcan ar fi fost recrutată în august 2004 de o agenție de informații din Republica Moldova. În 2015, Țurcan a transmis serviciilor moldovene "un document întocmit de Ministerul Energiei (de la Moscova), ce se referea la cooperarea internațională a companiilor ruse din domeniul energiei".
580 de afisari


Niciun comentariu
comenteaza