Încă un focar de pestă porcină la Rusăneşti, județul Olt: opt porci morţi la o stână din extravilan - Hotnews Mobile
1 € 4,7612 1 USD 4,2560sâmbătă 25 mai 2019

Încă un focar de pestă porcină la Rusăneşti, județul Olt: opt porci morţi la o stână din extravilan

de V.M. Joi, 6 decembrie 2018, 17:51
- a A+
Imagine
Un nou focar de pestă porcină africană (PPA), al patrulea, a fost confirmat joi în comuna Rusăneşti, la aproape două săptămâni de la confirmarea primului focar şi după ce reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au eliminat 590 de porci din localitate ca măsură preventivă pentru limitarea răspândirii bolii.Purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa, a anunţat joi că la o stână de la marginea comunei Rusăneşti au murit opt porci şi analizele efectuate la laboratorul din Slatina au indicat că animalele aveau PPA, transmite Agerpres.

Proprietarul animalelor riscă să fie amendat pentru nerespectarea măsurilor privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase la animale.

"În data de 06.12.2018, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) la porcii dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei Rusăneşti, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt. Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei", se arată într-un comunicat al DSVSA Olt remis joi și citat de Agerpres.

Potrivit documentului citat, este interzisă mişcarea animalelor (toate speciile) din aceste stâne, primul focar de PPA din Rusăneşti înregistrându-se tot la un porc crescut la o stână.

Echipe de veterinari sunt prezente joi la Rusăneşti, unde efectuează verificări la noul focar dar şi în restul localităţii, urmând a stabili dacă mai sunt gospodării în care sunt crescuţi porci care au fost ascunşi la precedentele verificări.

Din momentul confirmării primului focar de PPA la Rusăneşti şi până pe 4 decembrie au fost eliminaţi 590 de porci din localitate. Cetăţenii din Rusăneşti au protestat săptămâna trecută faţă de decizia eliminării porcilor din gospodării.

640 de afisari


pesta porcina
strase [utilizator], Joi, 6 decembrie 2018, 19:17
0/0
la atatea surse de pesta porcina aparute in diverse regiuni, nu s-a raportat focarul principal: sediul din sos. kisseleff. acolo este matca pestrei porcine.
Sunt curios
imi_pasa_de_romania [utilizator], Joi, 6 decembrie 2018, 20:07
0/0
Cand a aparut focar la TR incepuse iDeea cu tot felul de teorii conspirationiste... se agita, se gandea, dadea declaratii.

Ia sa vedem acum. Tot la fel de preocupat va fi cum de s-au teleportat porcii bolnavi acolo?
comenteaza