Gheața din Groenlanda se topește mai rapid decât credeau oamenii de știință - Hotnews Mobile
1 € 4,7216 1 USD 4,2706sâmbătă 24 aug 2019

Gheața din Groenlanda se topește mai rapid decât credeau oamenii de știință

de A.Z. Marţi, 22 ianuarie 2019, 6:58
- a A+
Imagine

Ritmul topirii gheții din Groenlanda a crescut de patru ori din 2003, ceea ce cauzează creșterea nivelului mării, transmit cercetătorii citați de The Guardian .
Din enormii ghețari din Groenlanda se desprind treptat bucăți de gheață care se topesc apoi în Oceanul Atlantic. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că cele mai mari pierderi de gheață de după 2003 s-au petrecut în partea de sud a insulei unde nu există ghețari.


Acest fapt sugerează că gheața de suprafață se topește ca urmare a creșterii temperaturii globale, iar râurile de gheață topită se revarsă în ocean, ceea ce duce la creșterea nivelului mării.


Sud-vestul Groenlandei va deveni ,,o sursă majoră care va contribui la creșterea nivelului mării", susține Michael Bevis, autorul unei lucrări academice despre acest subiect și profesor de geodinamică la Universitatea din Ohio.


,,Momentan, recunoaștem o a doua problemă: o cantitate tot mai mare de apă provenită din gheață topită formează râuri care se scurg în mare".


Cercetarea furnizează noi dovezi ale pericolului care amenință zonele expuse la inundații precum Miami, Shanghai, Bangladesh și diverse insule din Pacific.


,,Vom vedea cum nivelul mării va crește tot mai repede în viitorul apropiat. Odată ce ajungem la limită, singura întrebare pe care ne-o vom mai putea pune este : cât de grav va fi totul?", a concluzionat cercetătorul.1464 de afisari


Bacovia vizionarul...
Cataleya [utilizator], Marţi, 22 ianuarie 2019, 7:34
+2/2
"De-atitea nopti aud plouind,
Aud materia plingind...
Sint singur, si mă duce un gând
Spre locuintele lacustre.

Si parca dorm pe scinduri ude,
In spate mă izbeste-un val --
Tresar prin somn si mi se pare
Ca n-am tras podul de la mal."
Teoria și realitatea
Tescovin [utilizator], Marţi, 22 ianuarie 2019, 9:33
+2/2
Dacă realitatea nu se potrivește cu modelul teoretic, cu atât mai rău pentru realitate !
inca 4 comentarii comenteaza
Cookie Settings