Românul. Hoț/nostalgic/inocent? Teiul, liliacul jupuiți, caisul, dudul, corcodușul devalizați - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0620vineri 18 iun 2021
​Piața

Românul. Hoț/nostalgic/inocent? Teiul, liliacul jupuiți, caisul, dudul, corcodușul devalizați

de Eugen Istodor Duminică, 12 iulie 2020, 6:30
- a A+
Imagine
De vreo lună vremea culesului prin mahalale a început. Românul rupe liliacul din grădina unuia sau din parcuri și e-ncântat. Parcă e trofeul vieții. Românul trage de crengile de pe marginea drumului și Îl auzi: din copilărie n-am mai mâncat dude și corcodușe. Românul e plin de sine: uite, mâncam caise cu burta. Și trage și rupe săracul cais. Copilăriile astea sunt însoțite de devalizarea tufelor, copacilor. Se-ncarcă sacoșele cu flori de tei.


Ce-i cu românul? E lacom? Pofticios? Nu știe ce face? E amoral? Este sau nu hoț când rupe crengi, fructe din grădina oamenilor sau de pe marginea drumului?

De ce întreb?
Mi-e milă de tei. Se urcă băieții în tei și coboară cu flori. “E de leac". Pentru iarnă. Mi-e milă de corcoduș, de dud. Sunt rupți cu crengi cu tot. Și în marginea drumului oameni serioși “se umplu" de dude și corcodușe pe la gură. Liliacul e prăpădit. Mi-e o milă de liliac, mai ales că rupt durează două zile, se scutură. Ar trebui ca florile scuturate să-i arate românului păcatul zile-n șir. Ce-i cu tine, române? E chestie de om sărac? Nu văd sărăcie. Vandalii sunt îmbrăcați binișor, au poșetă, carduri. Apoi, un ceai de tei, cât costă? Maxim 3-4 lei. Cât e corcodușa-n piață? juma de Kil merge tot așa. De-o acreală de ciorbă. Duda, de-o cauți, o găsești și pe aia printr-un colț de obor. Ce să zic de liliac?

Repet.
De-i spui românului: bă nu mai rupe, ești privit cu inocență. Ce vrei bă? Păi, ești hoț! Asta e curtea mea, liliacul e în curte, de ce rupiiiii? Te bag în p mă-tii-zice și pleacă deranjat. Se fură flori mici din parc. Se fură corcodușe din/ pentru nostalgie. Se fură. Se fură de-o glumă. De-un chef. Se fură. Nimeni nu crede că-i ceva de rău. Pur și simplu se ia. Se ia cu plăcere. Cu inocență. Uite adevărații vinovați: liliacul, teiul, corcodușa, duda. Că ies în cale. Sunt pe drumuri.

Românu-i o floricică.


10538 de afisariRomanul
pavel [anonim], Duminică, 12 iulie 2020, 7:41
+14/20
Este lipsa de educatie si mentalitatea ca exista doar drepturi, fara obligatii de natura legala sau morala si fara respectul proprietatii private apartinand altor concetateni. Este aceeasi mentalitate a fericitilor posesori de animale de companie, care in timpul plimbarii acestora gasesc ca este normal ca nevoile acestora sa fie facute pe roata sau caroseria oricarei masini intalnite in cale sau pe portile si gardurile aflate in drumul lor.
Românul
Mitrica [utilizator], Duminică, 12 iulie 2020, 7:41
+12/22
A fost învățat de comuniști. Nu scria Beniuc: ”Sunt măr de lângă drum și fără gard, La mine-n ramuri mere roșii ard. Drumețule să iei fără sfială, că n-ai să dai la nimeni socoteală” ? Așa că după ”revoluție” românul ia de peste tot și de unde poate, după funcția pe care o deține, și nu dă socoteală nimănui. Averea României e în conturile grase ale ”oamenilor de afaceri” cu care ne-am trezit peste noapte, fără să fi moștenit averea de la moșii și strămoșii lor, fără s-o fi câștigat, că nu era când s-o câștige. A mai rămas ”luată fără sfială” și n-a dat socoteală nimănui.
inca 19 comentarii comenteaza