INTERVIU Somelier Ștefan Teriș: "Avem podgorii și vin bun, dar lipsește orice interes politic" / Cum apreciem corect un vin / Mituri legate de vinul românesc - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0148vineri 22 ian 2021

INTERVIU Somelier Ștefan Teriș: "Avem podgorii și vin bun, dar lipsește orice interes politic" / Cum apreciem corect un vin / Mituri legate de vinul românesc

de I.B. Sâmbătă, 18 iulie 2020, 15:41
- a A+
Imagine
"Somelierul este un arhitect al stării de bine, al oaspetului din restaurant", spune Ștefan Teriș. La 11 ani, scria prima poezie despre vin. A fost bibliotecar, ofițer de poliție, este jurnalist și scriitor. Născut din părinți basarabeni în România, se revendică ca aparținând acestui spațiu cu vii de poveste.


A fost ucenicul lui Sergiu Nedelea și a urmat cursul de somelier.

Un somelier autentic face parte din organigrama restaurantului și trebuie să se ocupe de toate băuturile din restaurant in egală măsură, fie că vorbim de vin, de apă, lichioruri, ceai sau cafea. De exemplu, în 2010, o româncă, Iulia Gosea, a fost aleasă cel mai bun somelier expert în ape minerale din lume, în cadrul competiţiei "World's Best Sommelier 2010" organizată în aprilie la Santiago de Chile.

Somelierul este practic egal cu chef-ul din bucătarie și după directorul de restaurant. Acest "triumvirat al plăcerilor" este responsabil de lista de preparate, de alcătuirea listei de băuturi care să fie în concordanță cu cea de preparate și să asigure suport la cerere oaspetului.

"Vinul este un suport de cultură și nu se asociază numai cu preparatele culinare, ci trebuie ținut cont și de ora zilei, sunt vinuri de mic dejun, de prânz sau de cină, se asociază cu contextul social (o zi de naștere, o cină de afaceri etc.) și, nu în ultimul rând, se asociază cu artele frumoase, în special cu muzica, literatura... Un vin îți dă o anumită stare de spirit și îți deschide sufletul sau nu. Un vin se cere la Maria Tănase și alt vin la Caro Emerald", spune Ștefan Teriș.


Mituri din lumea vinului: Se falsifică vin în România? Putem avea încredere în vinurile din comerț? Vinul de țară e un vin sănătos fără "chimicale"?


Vin de poveste. Marea Unire. Crama care a pus vin pe masa țarului Nicolae al II-lea


Cum deguști corect un vin. Cum poți aprecia culoarea și vârsta vinului
13006 afisariNe se prea aude de podgoriile românești.
asavreau [utilizator], Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:55
+14/14
Dacă vor să fie cunoscuți,nu politicienii trebuie să-i promoveze,ci ei să-și facă simțită prezența cu reclame inteligente.
Politicienii doar fura,
emil bobu [utilizator], Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:27
+11/11
altceva nu fac.
inca 10 comentarii comenteaza