Dan Dungaciu: În viitoarea ordine mondială vom avea doi actori principali. Întrebarea va fi: Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata? - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1874luni 28 sep 2020

Dan Dungaciu: În viitoarea ordine mondială vom avea doi actori principali. Întrebarea va fi: Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata?

de Florin Barbuta Joi, 6 august 2020, 13:18
- a A+
Imagine
Principalul element care va configura viitoarea ordine mondială, cu toate simplificările de rigoare, va fi modul în care te raportezi la cei doi actori principali, respectiv SUA și China, a declarat Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, profesor universitar și Coordonator de doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București (Catedra de Sociologie).


"Drama aceasta va fi prezentă. Sigur că unii o au deja. În politica externă românească, întrebarea care nu trebuie pusă niciodată este: pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata? Adică America sau UE?", a spus el, într-o conferință de specialitate.

• Vom avea asemenea probleme și noi. Australienii, în varianta lor: Pe cine iubești mai mult? China sau America? Adică cei care îți dau banii sau care dau securitate? Aceste dileme vor apărea pentru toată lumea. Ce e mai bine? Să ai securitate sau să ai economie? Australienii văd că astăzi spun: Să ai securitate.

"Aceste întrebări vor veni. Sunt întrebările viitorului la care va trebui să fim pregătiți să răspundem. Probabil noi ne vom întreba, mai mult retoric: Încotro ne îndreptăm? Cu cine jucăm în această polarizare America-China? Nu vorbesc aici că vom juca cu China într-o varianta, dar indiferent că te aliniezi, care va fi nivelul de aliniere?", a explicat expertul.

• Nu va fi un război între America și China. Între URSS și America nu a fost niciodată un război. Asta nu înseamnă că nu erau aliniați toți în perspectiva evitării războiului sau a unui război potențial. Alinierea va fi principalul cuvânt de ordine.

“Atitudinea față de China a României va fi, probabil, una dintre mizele semnificative inclusiv în raport cu raportarea României pe viitoarea scenă globală", a mai arătat Dungaciu.

• Mi-ar plăcea să văd la București o dezbatere despre viitorul ordinii mondiale între un universitar din SUA și unul din China.
• Cine crede că vreodată China va juca rolul Rusiei în România cred că se înșeală din perspectivă strategică.

Citește și:9746 de afisarinici nu ar trebui sa existe intrebarea
Roman_Cetatean [utilizator], Joi, 6 august 2020, 13:30
+9/25
cata vreme China NU e democratie , ci ceva totul opus, un totalitarism unde drepturile omului practic nu exista, nu ar trebui sa se puna problema de vreo alegere. US e aliatul natural, si ar trebui sa fie si dpdv militar si nu numai, politic si economic (aici , desigur, ar trebui sa fie UE). Deci, ar trebui sa ne "impartim" cumva intre US si UE. Atat. Rusia e inamic natural. China e un totalitarism atroce- o camarila mascata sub numele de PC, care mai nou se foloseste si de tehnologie ca sa controleze masele si sa influenteze lumea (totalitarism tehnologic). Orwell-1984 se intampla in China, nu in US.
Poate dpdv economic China sa devina no 1 global. Sa fie sanatosi, daca e o lectie de invatat din pandemie e aceea ca ar trebui ca UE si Ro sa isi re-dezvolte industria aici sau in proximitate macar, sa nu depinda de o astfel de entitate. Daca nu o "invata", atunci da, UE va fi irelevanta, actoras de mana a doua...
Just.
Luk [utilizator], Joi, 6 august 2020, 14:09
+9/11
Nu e nicio alegere de facut.
inca 18 comentarii comenteaza
Cookie Settings