Proiect de summit european extraordinar în 24-25 septembrie: Pe agendă - China, Turcia și Brexit - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1874luni 28 sep 2020

Proiect de summit european extraordinar în 24-25 septembrie: Pe agendă - China, Turcia și Brexit

de R.M. Joi, 6 august 2020, 14:29
- a A+
Imagine
Un summit european extraordinar este planificat 24 - 25 septembrie, pe agendă figurând relațiile dificile cu China și Turcia, au anunțat joi surse europene, citate de AFP.


Summitul va fi confirmat oficial dacă liderii statelor membre cad de acord asupra datei.

Reunirea ar urma să aibă loc în format fizic, dacă evoluția pandemiei va permite acest lucru.

Acest summit ar trebui să permită liderilor europeni să discute despre problemele care nu au fost abordate de la începutul crizei economice provocate de pandemie. De asemenea, vor fi abordate negocierile cu Parlamentul European pentru a permite adoptarea bugetului pentru perioada 2021-2027 și ratificarea planului de relansare.

De asemenea, vor trebui să se pronunțe asupra strategiei politice și economice față de China, după amânarea summitului extraordinar UE-China prevăzut în septembrie la Leipzig.

Relațiile s-au tensionat cu Beijingul după intrarea în vigoare a unei noi legi privind securitatea în Hong Kong și decizia șefei executivului de aici, Carrie Lam, numită de Beijing, de a amâna cu un an alegerile parlamentare prevăzute în teritoriu și de a descalifica candidații opoziției.

Liderii europeni vor trebui de asemenea să aleagă conduita față de politica de confruntare aleasă de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Sunt studiate sancțiuni pentru a-l constrânge pe liderul de la Ankara să respecte embargoul impus de ONU asupra vânzărilor de arme către Libia și să stopeze forajele ilegale realizate în zona economică maritimă a Ciprului.

Președintele turc este acuzat de violarea drepturilor omului în țara sa iar decizia de a transforma catedrala Sfânta Sofia în moschee este considerată o "provocare" de către Grecia.

Michel Barnier va informa de asemenea, liderii europeni despre stadiul negocierilor cu britanicii asupra relațiilor cu Marea Britanie după Brexit.


1366 de afisariNiciun comentariu
comenteaza
Cookie Settings