SUA examinează dacă programul nuclear saudit va putea deschide calea fabricării unei arme atomice - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1874luni 28 sep 2020

SUA examinează dacă programul nuclear saudit va putea deschide calea fabricării unei arme atomice

de S.J. Joi, 6 august 2020, 17:45
- a A+
Imagine
Serviciile secrete americane monitorizează eforturile Arabiei Saudite de a dezvolta capabilităţi pentru producerea de combustibil nuclear, o situaţie care ar deschide posibilitatea fabricării de bombe atomice, afirmă surse ale cotidianului The New York Times citat de Mediafax.


În ultimele săptămâni, agenţiile de informaţii au analizat date clasificate despre eforturile Arabiei Saudite, în colaborare cu Administraţia Chinei, de a dezvolta capacităţi industriale pentru a produce combustibil nuclear. Analizele au generat semnale de alarmă privind un posibil efort secret al Arabiei Saudite şi Chinei de a produce uraniu care să poată fi purificat pentru a fi utilizat la arme nucleare, au declarat oficiali de la Washington.

În cadrul eforturilor de supraveghere, a fost identificată o structură nouă în apropierea unei fabrici de panouri solare din Riyad, iar experţii serviciilor din SUA şi specialişti independenţi cred că ar putea fi un element al reţelei secrete de instalaţii nucleare.

Potrivit oficialilor americani, eforturile Arabiei Saudite sunt într-o etapă incipientă, iar analiza va trebui să genereze concluzii clare. Chiar dacă Riyadul a iniţiat un program atomic militar, va avea nevoie de câţiva ani pentru a fabrica un ogiv, subliniază experţii americani.

Oficialii saudiţi au semnalat determinarea de a menţine pasul cu Iranul, iar eforturile par să se fi intensificat de când preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, a declarat în 2018 că Arabia Saudită va încerca să se doteze cu arme atomice dacă Iranul va continua presupusul program atomic militar.

Iranul, principalul inamic regional al Arabiei Saudite, susţine că nu are niciun program nuclear militar.

Oficialii de la Casa Albă nu par să fie prea afectaţi de semnalele serviciilor de informaţii. Potrivit Administraţiei Donald Trump, până când Iranul nu va finaliza programul nuclear, Arabia Saudită probabil va menţine deschisă posibilitatea de a produce combustibil nuclear şi de a fabrica arme atomice.

Citește și:


1950 de afisarievident ca si sauditii fabrica bomba
Roman_Cetatean [utilizator], Joi, 6 august 2020, 18:37
+4/6
doar nu-s mai "fraieri" decat Iranul.
Problema? Pai....dpdv al US nu e....iata dubla masura....Iranul e supus sanctiunilor, loviturilor nedeclarate de razboi, samd, Sauditii in schimb nu, daca i-au lasat sa isi puna bazele si armata pe la ei si le fac jocurile cu altele, cumpara armament american de sute de mld dolari, etc...
Si AS e o autocratie, chiar mai severa decat Iranul, in anumite privinte...in ce priveste drepturile omului, libertatea politica, etc.
exact asta mai lipsea
cristi_an [utilizator], Joi, 6 august 2020, 18:06
+3/5
camila - Mercedes AMG - Bomba atomica ..exact in ordinea asta.
inca 4 comentarii comenteaza
Cookie Settings