Adrian Câciu: Am fcut un pas important pentru ca România s primeasc primii bani prin Mecanismul de Redresare și Rezilienț - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3614luni 24 ian 2022

Adrian Câciu: Am fcut un pas important pentru ca România s primeasc primii bani prin Mecanismul de Redresare și Rezilienț

de DP Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 10:14
- a A+
Imagine
Ministrul Finanțelor, dl Adrian Câciu, a semnat ieri, 26 noiembrie 2021, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliențã încheiat între Comisia Europeanã și România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, au transmis sâmbătă reprezentanții Ministerului Finanțelor.


Împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevãzute în Planul Național de Redresare și Reziliențã (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de cãtre partea românã a jaloanelor și țintelor prevãzute în reformele și investițiile asociate împrumutului.

Totodatã, Comisia Europeanã va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), dupã intrarea în vigoare a Acordului.

"Am fãcut un pas important pentru ca România sã primeascã primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliențã. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevãzute în PNRR. Acum urmeazã ca Ministerul Finanțelor sã încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile și obligațiile pãrților în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor și a țintelor și întocmirea raportãrilor solicitate de Comisia Europeană", a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026.

Fiecare tragere, inclusiv prefinanțarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizãrii, din care o perioadã de grație de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rãmasã pânã la maturitate.

România beneficiazã prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.


2401 afisariGuvernul Corcitură - pas important pentru Ro
DomnuTrandafir [utilizator], Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 10:37
+2/4
Ha,ha.
Datorie pentru generatiile urmatoare!
Banii se duc, probabil, in rezerva BNR.
Si atat!
Reforme cu PSD ?
La Justitie mai ales si la Ecnomie de mai ramane ceva de furat!
Cand dispar pensiile speciale?
Cand dispar pensionarii de 75 anişori Cumularzi la pensie cu salariu baban la stat?
Cand se vor restitui proprietatile funciare furate de si folosite de un Primar Hoț si un Secretar Necinstit?
Face PSD reforme de rahat cu PNL la butoniera!
Sau invers!
Acest Caciu il face comestibil pe Catu !
Cugetator [utilizator], Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 11:18
+2/6
Nu mi-a placut Catu, dar nu stiu de unde provine cabala, care l-a facut atat de antipatic. L-am auzit ieri pe noul ministru de finante al PSD, cum l-a atacat salbatic pe pletosul primar Nicusor, de parca in timpul odioasei Firea de Voluntari ,era tare bine in Bucuresti. Inca ceva interventii ale acestui Caciu si Catu va fii regretat, deoarece vorbea prost, dar se pare ca macar era finantist ,iar Caciu este doar un politruc iubitor de Fire-ar -a-dracului !
inca 1 comentariu comenteaza