​DOCUMENT Schema de compensare și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze. Lista completă a amendamentelor PNL și exemple concrete de calcul - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3767luni 06 dec 2021

​DOCUMENT Schema de compensare și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze. Lista completă a amendamentelor PNL și exemple concrete de calcul

de Redactia Duminică, 17 octombrie 2021, 17:24
- a A+
Imagine
Cu guvernul demis, PNL a finalizat amendamentele la ordonanța privind schema de compensare ​la plata facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici în această iarnă. Acestea prevăd si o plafonare a prețurilor finale. De asemenea, se prevede posibilitatea amânării plății facturilor la energie electrică și gaze cu maximum 6 luni și vizează consumul din perioada

1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.


Astfel, clienții casnici, al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1500 kwh inclusiv(deci maximum 300 kwh lunar) , beneficiază de o compensare de maximum 0,21 lei/kwh aferentă consumului de energie electrică facturat.

Compensația/kwh este contravaloarea în lei a sumei reprezentând media aritmetică a tarifelor reglementate potrivit legislației secundare emisă de către ANRE (tariful pentru serviciul de distribuție al energiei electrice, tariful pentru serviciul de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru serviciul de sistem).

Prețul de referință luat în calcul pentru energia activă este 0,68 lei/kwh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA.

Valoarea de 0,21 lei/kWh se acordă în cazul în care diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință este mai mare de 0,21 lei/kWh; în caz contrar compensația acordată este egală cu diferența între prețul final al energiei electrice și prețul de referință.

Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de energie electrică cu un preț final al energiei electrice mai mare decât de 0,68 lei/kwh, acesta din urmă fiind considerat preț de referință luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Contravaloarea aferentă compensării se determină prin raportare la prețul final al energiei electrice.

Exemple de compensare energie electrică1. Prețul final al energiei electrice din contract = 0,92 lei/kwh
 • Prețul de referință al energiei electrice = 0,68lei/kwh
 • Preț final al energiei electrice din contract – Preț de referință = 0,92 lei/kWh – 0,68 lei/kWh = 0,24 lei/kWh
 • Valoarea compensației acordate 0,21 lei/kWh

2. Prețul final al energiei electrice din contract = 0,80 lei/kwh
 • Preț final al energiei electrice din contract – Preț de referință = 0,80 lei/kWh – 0,68 lei/kWh = 0,12 lei/kWh
 • Valoarea compensației acordate 0,12 lei/kWh

Pentru calculul compensării la gaze naturale se va aplica o cotă procentuală de 25% din factură pentru un consum care se încadrează, în perioada 1 noiembrie 2021 - 1 martie 2022, între 80 și 1.000 metri cubi.

Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât un preț final de 125 lei/Mwh, considerat preț de referință luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul gazelor naturale. Compensarea se determină prin calcularea unei cotei procentuale din valoarea consumului de gaze naturale reprezentând 25% din această valoare.

În situatia în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul gazelor naturale din contract și suma de compensare este mai mica de 125 lei/Mwh, se compensează doar diferența dintre prețul gazelor naturale și prețul de referință.

Exemple de compensare gaze1. Prețul gazelor naturale din contract = 145 lei/Mwh
 • Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.
 • Valoarea compensatiei determinată ca procent de 25% = 145 lei/MWh x25%= 36,25 lei/MWh
 • Valoarea luată în calcul pentru compensare prin raportare la procentul de 25% = 145 lei/MWh - 36,25 lei/MWh = 108,75 lei/MWh
 • Valoarea compensatiei acordate: Pretul gazelor naturale – Preț de referință = 145 lei/MWh – 125 lei/MWh = 20 lei/MWh

2. Prețul gazelor naturale din contract = 225 lei/Mwh

 • Pretul de referință a gazelor naturale = 125 lei/Mwh.
 • Valoarea compensatiei acordate, determinată ca procent de 25% = 225 lei/MWh x25%= 56,25 lei/MWh
 • Valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensației procentul de 25% = 225 lei/MWh – 56,25 lei/MWh = 168,75lei/MWh
Intrucât valoarea rezultată ca urmare a aplicării compensării în procent de 25% este mai mare de 125 lei/Mwh, valoarea compensației este cea determinată procentual.

Limitele de consum de gaze naturale aplicabile în perioada de compensare: 1 noiembrie 2021 -31 martie 2022:
 • noiembrie 150 m cubi
 • decembrie 250 m3 cubi
 • ianuarie 250 m cubi
 • februarie 200 m cubi
 • martie 150 m cubi

La cât se plafonează prețurile finale la energie electrică și gazeÎn perioada aplicării legii, prețurile la energie electrică și gaze naturale ar urma să se plafoneze, pentru clienții casnici.

Astfel, potrivit amendamentelor PNL:

 • Prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu KWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 KWh;
 • Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/KWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/KWh.
Plafoanele prevăzute reprezintă prețul final facturat pentru clientul casnic, având incluse:
 • Pentru energie electrică – componenta de pret a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, servicii de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică, abonamentul, TVA
 • Pentru gaze naturale – prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tariful de distribuție, abonamentul, TVA

Amânarea plății facturilor la curent și gaze pentru maximum 6 luni


Potrivit amendamentelor depuse de PNL, la cererea scrisă a debitorului, se suspendă pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 6 luni plata facturilor la energie electrică și gaze naturale.

Recuperarea sumelor datorate de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale se poate face până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022.

Solicitarea de suspendare a plătii se poate face cu privire la plata consumului aferent perioadei 01 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022.

13302 afisariOameni bulversati.
Cataleya [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 18:43
+18/24
Daca la curent se poate spune ca a ramas cam la fel citirea si plata consumuli, la gaz e o aiureala totala.
La curent, omul stie de zeci de ani, atata costa kilowattul, atata am consumat, citesc contorul - atata platesc.
La gaz, citeste contorul care ca si acum 50 de ani masoara gazul in metru cub consumat, insa facturile si mai ales contractele i-au innebunit pe oameni.
Au bagat peste tot, in loc de metru cub de gaz consumat, numai megawatt si kilowatt ora, de omul habar n-are ce legatura are metrul cub de gaz cu kilowattul de pe factura.
La fel si statisticile si planurile astea.
Spuneti.le oamenilor , simplu, sa inteleaga:
Fratilor se scumpeste kilowattul de curent cu atata si metrul cub de gaz cu atata.
Iar cei care depasesc un anumit consum, vor primi de la stat atatia banuti pe fiecare kw si atatia banuti pe fiecare metru cub de gaz.
Ii bombardati pe bietii oameni cu calcule si transformari de curent in calorii, gaz in megawatti si megajouli pana cand consumatorul de rand habar nu mai are ce citeste, ce semneaza pe contract si nici cat o sa plateasca dupa ce s-a mutat de la un furnizor la altul.
Iti dadeam plus daca nu copiai Wiki and paste
Fu Leng [utilizator], Luni, 18 octombrie 2021, 3:16
+13/17
Adica daca stiai, scriai PV = νRT, ν e litera greceasca niu si reprezinta nr de moli dintr-o substanta.
PS: asa ca nu poti sa ai pretentii ca Mosh Ion de la tara sa stie diferenta dinte Jouli si KW, atat timp cat tu spui miu in loc de niu!!! Voila!!!
inca 22 de comentarii comenteaza