USR propune în planul de guvernare un Pact național de vaccinare: Sancțiuni pentru medicii care povomează mesaje antivaccinare și task force pentru combaterea informațiilor false - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3767luni 06 dec 2021

USR propune în planul de guvernare un Pact național de vaccinare: Sancțiuni pentru medicii care povomează mesaje antivaccinare și task force pentru combaterea informațiilor false

de N.O. Duminică, 17 octombrie 2021, 18:41
- a A+
Imagine
USR propune în planul de guvernare un Pact național de vaccinare care prevede întreruperea contractului de muncă pentru refuzul utilizării certificatului sanitar pentru angajații care lucrează cu publicul și sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare."Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake-newsurile - toate au contribuit la un cocktail exploziv. Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor", se arată în documentul USR.

Pe termen scurt, USR are ca obiectiv reducerea transmiterii infecţiei cu SARS-CoV-2, scăderea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienţii care dezvoltă forme moderate şi severe de boală.

Astfel, vrea să urgenteze solicitarea de ajutor extern prin Mecanismul european de protecţie civilă, dar și crearea unui task force pentru combaterea informațiilor false.

Măsuri pe care le propune USR pe termen scurt:

 • limitarea evenimentelor sociale şi a activităţilor neesenţiale în spaţiu public închis în funcţie de evoluţia valului pandemic, condiţionat de prezentarea certificatului verde COVID;
 • limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc);
 • decalarea anului şcolar: vacanţă două săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localităţile cu incidenţă sub 6 la mia de locuitori după cele două săptămâni, cu continuare online pentru restul localităţilor (excepţie: învăţământul preşcolar şi primar, care continuă în format fizic);
 • reluarea testării privind infecţia cu SARS-CoV-2 în şcoli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact;
 • acces în spaţii închise neesenţiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde COVID; acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde COVID;
 • măsuri de ridicare a restricţiilor previzibile, corelate cu rata de incidenţă şi cu rata de vaccinare de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale.Măsurile de prevenţie sunt proporţionale ca intensitate cu riscul de transmitere a COVID-19 pe care îl imprimă o anumită activitate.Precauţii mai mari pentru activităţi cu număr mare de participanţi şi cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunţile, botezurile şi precauţii mai mici pentru activităţi cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferinţele, slujbele religioase cu număr redus de participanţi, evenimente culturale.Şcolile au prioritate, învăţământul preşcolar, primar şi pentru clasele terminale rămâne cu prezenţă fizică indiferent de incidenţa îmbolnăvirilor de COVID-19, iar pentru restul claselor trece online la incidenţă peste 6, cu excepţia situaţiilor în care un procent semnificativ din populaţia de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) şi peste 90% din cadrele didactice ale şcolii respective sunt vaccinate, situaţie în care se permite funcţionarea cu prezenţă fizică a tuturor claselor.
Pe termen mediu şi lung , USR are ca obiectiv creşterea procentului populaţiei vaccinate, asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienţii non-COVID.

Se are în vedere "decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic, transparentizarea informaţiilor privind: achiziţia de vaccinuri (număr de doze achiziţionate, expirate, donate, vândute); numărul angajaţilor din sistemul de sănătate şi educaţie vaccinaţi - la nivel de unitate sanitară sau şcolară; numărul de persoane infectate/internate/decedate dintre persoanele vaccinate şi nevaccinate - la nivel de judeţ.

USR propune, în programul de guvernare, şi un pact naţional pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societăţii civile şi cultelor.

Ce presupune Pactul Național pentru vaccinare:


 • Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.

  Termen: 30.11.2021

 • Implicarea societății civile în promovarea vaccinării, prin crearea unui fond din care să fie finanțate proiecte de promovare a vaccinării în comunitățile cu rată redusă de vaccinare. Finanțarea se va face transparent și vor fi monitorizați indicatorii de rezultat. TEL-VERDE care să răspundă întrebărilor populației legate de vaccinare, cu număr promovat prin canale naționale de difuzare.

  Termen: 30.11.2021

 • Alocarea de resurse bugetare, prin SGG, pentru utilizare de către CNCAV, în vederea finanțării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenței la vaccinare; campanii naționale de promovare a vaccinării adaptate la rezultatele obținute din cercetările sociologice, finanțarea unui task force pentru combaterea fake-news; traininguri cu medicii de familie și medicii specialiști. Implicarea liderilor de opinie populari (influenceri, artiști) în acest efort - Politicienii nu sunt convingători, stop implicării politice în campanie.

  Termen: 30.10.2021

 • Sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare.

  Termen: 30.11.2021

 • Plan de ridicare a restricțiilor de acces și circulație strict condiționat de rata de vaccinare a populației eligibile într-o comunitate, pe lângă rata de incidență.

  Termen: 30.10.2021

 • Eliminarea indemnizatiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate.

  Termen: 30.10.2021


USR mai propune:

* creşterea accesului la testare, cu scurtarea timpului, prin serviciile de ambulanţă: testarea la medicii de familie, în ambulatoriile şi laboratoarele care se află în contract cu CNAS, testarea în şcoli şi în farmacii. Testarea va fi accesibilă gratuit pentru persoanele care au indicaţie medicală şi contra-cost pentru emiterea certificatului sanitar, cu plafonarea preţului pentru testele antigen;

* creşterea ponderii îngrijirii pacienţilor COVID-19 în asistenţa medicală primară şi ambulatorie, cu reducerea presiunii pe sistemul spitalicesc;

* asigurarea finanţării corespunzătoare a spitalelor pentru menţinerea şi îmbunătăţirea capacităţii de funcţionare a secţiilor care tratează pacienţi COVID-19; asigurarea finanţării corespunzătoare pentru achiziţia de tratamente eficiente împotriva COVID-19;

* suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienţilor COVID-19, disponibil gratuit.


7622 de afisariMai întâi vă obligăm și apoi vă întrebăm
andipetre [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 23:18
+9/21
Shoot first, ask questions later. Medical cowboys.

Adică, prima dată obligăm mari părți din populație (și, evident, apoi, pe toți) să se vaccineze, indiferent dacă vor sau nu, iar după aceea pretindem că investigăm cauzele reticenței acestora de a se vaccina.

Pe lângă tirania evidentă, aroganța și obtuzitatea abordării, cu ce e mai bun guvernul ăsta decât șleahta lui Câțu, care voia și el același lucru?

Nu mai vorbim de faptul că o astfel de abordare e complet contraproductivă și va crește opoziția populației. E doar o amplificare a metodelor autoritare obtuze aplicate in Romania încă de la începutul pandemiei, care au făcut să explodeze neîncrederea, preexistentă, în sistemul medical. Neîncredere care va fi, astfel, validată: un guvern care te obligă nu are cum să îți vrea binele, pentru că te consideră un animal inferior, cu opinii irelevante, bun doar de manevrat intr-o direcție sau alta.
Propunerea USR incalca grav principii democratice
filosoful.roman [utilizator], Luni, 18 octombrie 2021, 0:08
+9/19
... de baza, precum dreptul la libera exprimare si dreptul de a dispune de propriul corp.

Sa speram ca nu vor fi acceptate de catre Parlament aceste aberatii si ca USR-ul va ajunge unde ii este locul, la urmatoarele alegeri: in afara Parlamentului, cu sub 5% din voturi.

E cel putin dubios sa impui obligativitatea unui vaccin si sa interzici contestarea sa, in conditiile in care, conform datelor oficiale, mor oameni in urma reactiilor adverse ale vaccinurilor.

Sursa: https://www.ema.europa.eu/en/documents/covid-19-vaccine-safety-update/covid-19-vaccine-safety-update-comirnaty-6-october-2021_en.pdf

Accesand acest link, veti vedea raportul din data de 30 septembrie 2021 al European Medicines Agency, care recunoaste faptul ca, oficial, 5113 decese au cel mai probabil legatura directa cu administrarea vaccinului Biontech-Pfizer (sau Comirnaty):

"As of 30 September 2021, a total of 361,767 cases of suspected side effects with Comirnaty were spontaneously reported to EudraVigilance
from EU/EEA countries; 5,113 of these reported a fatal outcome".

Asta in ceea ce priveste vaccinul de la Biontech-Pfizer, alte decese au fost rapoortate ca fiind provocate de celelalte vaccinuri. Si asta doar oficial.

Efectele pozitive (care exista si ele) ale vaccinurilor trebuie pusa in balanta cu aceste efecte adverse. Asa este corect, ca oamenii sa vada ambele fete ale monedei, nu doar una singura.
inca 41 de comentarii comenteaza