1 € 1 USD 4,3585joi 20 ian 2022
Versiune
Mobile
altele
Dedalus [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 19:45
+10/24
De cand masurile de sanatate publica sunt subiect de referendum?!

Ce se asteapta de la participanti? Sa gaseasca ei o solutie unde specialistii nu sunt in stare?

===
Eu mai am o intrebare simpla: oare nu cumva ar trebui sa ne gandim la permanentizarea invatarii on line?

In paralel cu reducerea planului cadru, desigur.

===

Dezastrul invatamantului din Romania are la origine 2 lucruri, dupa parerea mea:
a) rigiditatea alegerii, programa si cursurile nu pot fi combinate de fiecare elev dupa dorinta, cel putin la nivel de liceu
b) numarul foarte mare de ore pe zi impiedica elevii sa desfasoare activitati extracuriculare, ce ar fi la acest moment mult mai utile decat bazaconiile predate in scoala.

===
Pandemia a impus invatamantul online, iar acesta a demonstrat precaritatea predarii si excesul de ore.

Dar nu invatamantul online este de vina!
Nu e corect
adrian88000 [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 19:53
+1/15
ca intreaga responsabilitate sa fie aruncata pe umerii conducerii scolii. Ministerele ( Sanatate si Invatamant) trebuie sa stabileasca criterii clare. Iar scolile sa aplice aceste criterii. Dar criteriile sa fie destul de laxe ,incat sa permita, in majoritatea cazurilor, cursurile in clasa si nu on-line. Valabil si pentru universitati !
De cand sunt legile ...
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 20:59
+6/16
De cand sunt legile in vigoare subiect de optiune?

Legile romanesti spun clar:

1. Constitutia spune ca nu pot fi ingradite drepturi si libertati decat prin lege (trecuta prin parlament). Cu toate acestea, actualele restrictii nu sunt aplicate astfel.

2. Constitutia garanteaza accesul copiilor la educatie. Iar legea invatamantului spune si cum: in structura data de programa si in modul dat de lege. Legea nu prevede forma de invatamant la distanta pentru sistemul preuniversitar. Asadar "online"-ul de care se tot vorbeste nu e definit de lege. El poate exista, caci nu e interzis, insa ca optiune, ca alternativa, in paralel cu forma obligatorie legala.

3. Democratia spune clar, legal si moral: majoritatea decide. 70% dintre parinti au decis impotriva vaccinului la copii. Deci au decis mentinerea starii actuale a lucrurilor. Ceilalti 30% au nu numai dreptul ci si posibilitatea de a se vaccina. Eu m-am vaccinat si le RECOMAND cu caldura sa se vaccineze. De impus, nici vorba! Este viata lor, decizia lor, corpul lor.

4. Starea de urgenta. Unde e urgenta? Exista vaccin! Exista in cantitati suficiente. Dar nu, nu te obliga nimeni sa il si faci. Daca halatul iti poate tine de cald si din cuier nu te obliga nimeni sa il pui pe tine cand e frig.

5. Oamenii isi asuma riscuri. De cand suntem nascuti traim cu riscul de a muri, risc care odata cu varsta creste. Cu toate astea, ne traim viata si in cele din urma murim. Lasati parintii sa aleaga: copil educat si social cu riscul sanatatii sau copil izolat si sanatos cu riscul esecului. Fiecare alege. Riscul nu inseamna certitudine.

6. Terminati cu "copiii care ii imbolnavesc pe bunici". Bunicii bat piata brambura. Acolo nu e COVID?

Concluzia: toate datele sunt prezentate si fiecare alege. Odata aleasa o varianta, incetati sa mai blamati pe unii sau altii. Este o situatie iesita din comun in care suntem cu TOTII. Nu numai unii sau altii. Iar aceasta situatie e guvernata de probabilitati, nu de certitudini.
Eu cred
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 21:00
-2/12
Ca decizia ar trebui sa fie la parinti. Sunt copiii lor.
Daca masurile de sanatate publica...
filosoful.roman [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 22:02
+3/13
...nu sunt subiect de referendum, cu atat mai mult nu pot fi un subiect exclusiv al asa-zisilor "specialisti" din domeniul medical.

Ultima data cand am verificat, Parlamentul facea si vota legile, ca si autoritate legislativa.

Specialistii pot da doar sfaturi, propuneri, dar nu pot dicta ei aceste masuri.

Iar a vorbi de permanentizarea invatamantului on-line, in conditiile in care chiar ministrul invatamantului a spus ca e un dezastru (cel putin la noi), inseamna a condamna mare parte din elevii tarii la analfabetism.
nu se intampla astfel
Remarque [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 22:18
+8/8
Este o formulare inexacta, in realitate nicio scoala nu are posibilitatea de a decide daca cursurile se fac online sau fizic. cimpeanu a comunicat gresit (nici o surpriza aici) iar media a preluat ca atare, asa incat nimeni nu mai citeste ce s-a publicat in Monitorul oficial.
De fapt lantul birocratic dureaza cel putin cateva zile (peste o saptamana oricum) si este astfel: scoala PROPUNE trecerea in online, apoi obtine avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB, abia apoi CJSU/CMBSU este entitatea care DECIDE.

Criteriile sunt deja stabilite si publicate: https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-25075369-breaking-news-noile-reguli-pentru-scoli-pandemie-prevede-noul-ordin-comun-minisetrul-educatiei-ministerul-sanatatii-intreaga-scoala-trece-online-cand-jumatate-dintre-clase-activitatea-suspendata.htm
Nu numai la analfabetism
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 23:08
+2/12
Ci si la intoleranta sociala. Adica analfabetism sociopat.
Scoala nu are posibilitatea
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Vineri, 15 octombrie 2021, 23:10
+2/8
De a lua decizia si nici ministerul, decat daca modifica legile ce definesc cadrul legal in care se efectueaza invatamantul (pana la nivel universitar - caci universitatile au autonomie) si eventual structura programei, intrucat nu poti efectua laboratorul de chimie acasa. Si nici pe cel de fizica cu tubul Toricelli.
Asa se intampla
JohnDoe666 [utilizator], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 8:06
+6/6
Asa se intampla cand "legile" sunt date de guvern! Dacă Parlamentul e plin de incompetenți care sint puși decât pe înavuțire proprie! Dacă Parlamentul si Guvernul ar reprezenta într-adevăr voința poporului care i-a ales (că așa ar fi normal) nu am mai asista la situații în care sondajele de opinie spun exact inversul la ceea ce vor ei să hotărască sau să legifereze!
Pe mine
Dorelul [utilizator], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 14:50
+2/6
parinte de 2 copii nu m-a intrebat nimeni.
Ba mai mult, am 'primit' covid de la scoala.
Vaccinati fiind, n-am ajuns la spital. Dar nu au fost deloc usoare ultimele 10 zile. Am lucrat cot la cot online cu consortul si copiii in izolare, cu toata febra, frisoanele si starile de rau. Sunt epuizata si ma simt calcata in picioare.
As fi vrut foarte, dar foarte tare sa nu fi fost expusi la boala venita din scoala. As fi ajuns sa imi fac si doza 3. Eram fix persoana aia care s-ar fi dus sa se vaccineze.
Ce sa zic? Este fix ce se intampla in tara asta. ai un om care vrea sa respecte regulile? ^^^^-l pana nu mai vrea sa le respecte, mama lui de prost!
Taiati
gigilu [utilizator], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 15:42
+2/4
nene scoala de tot. Luati banii alocati pentru educatie si inchideti-o de tot ca si asa va bateti joc si de copii si de parinti si de profesori. Infundati scaunele alea moi la minister si nu scoateti decat ineptii din putul gandirii voastre.Oricum fiecare copil e pentru el, individual: daca are norocul sa aiba parinti care pot sa-l ajute si e si el destept si muncitor bine, reuseste ceva, dar pe copiii care n-au resurse nu-i ajuta nimeni ca nu are cine. Sistemul nu e pentru ei , e sa se ajute pe el insusi. Si nu intereseaza pe nimeni. Doar va faceti ca sunteti ingrijorati la televizor.
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 17:29
+3/5
Nu e vorba de asta...
GeorgeSb [utilizator], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 17:59
-2/6
Dar nici nu poti lasa parintii antivaccinisti sa-si trimita odraslele infectate la scoala ca sa raspandeasca virusul. Fara Green Pass nici nu as discuta cu ei, Vrei scoala, te vaccinezi. Nu te vaccinezi? Ok, e dreptul tau, dar stai acasa, fara scoala, fara serviciu si magazine. Punct.
viitorul a inceput
Dedalus [utilizator], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 20:16
+3/7
Elevii tarii sunt condamanti la anafabetism de incompetenta generalizata a cadrelor didactice.

Pregatire lor profesionala este catastrofala, practic nu sunt in stare sa predea.

De aceea nu mai conteaza cum are loc invatamantul online sau fizic cat timp se pastreaza aceasta incompetenta.

===
Ceea ce spune Campeanu este intotdeuna o comanda politica. In acest caz afirmatiile sale ca "invatamntul on line este ineficient" este o tot o comanda politica.

Campeanu nu are nicio baza pentru aceasta afirmatie.

===
Invatamntul online este oricum viitorul invatamantului. Vorbim despre societatea digitala. Aceasta contine si asa ceva.

Multi adulti de astazi confunda invatarea on line cu telescoala sau cu invatamantul fara frecventa din vrremea comunista.

Nu este asa.

Ivatamantul on line cuprinde o multitudine de unelte proprii, specializate: MOOC, invatare cooperativa etc.

Faptul ca ministrul educatiei este un analfabet functional in didactica moderna nu inseamna ca in Romania nu exista oameni care chiar se pricep.
nu mai e demult in scoala
Dedalus [utilizator], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 20:19
-1/5
Cea mai mare parte a vietii sociale ea tinerilor de astazi este indiscolubil legata de media sociala si de internet in general.

Viata sociala nu se mai deruleaza demult in scoala, sau cel putin nu preponderent acolo.

Viata sociala tine si de preferintele fiecarui tanar, atat de pasiuni cat si de subiecte de studiu. Aceste preferinte se materializeaza in afara scolii.

Aceasta schimbarea a accentului de pe curricualr pe extra-curricular are loc treptat in intreaga lume.

De accea am spus ca permanentizarea invatamantului online ar trebui insotita de reducerea numarului de ore pe saptamana. S-ar face timp pentru invatarea extra-curriculara.
pentru Publius
adrian88000 [utilizator], Sâmbătă, 16 octombrie 2021, 20:21
0/2
In principiu ai dreptate. Dar concret este foarte greu de aplicat. Cum vezi ? O adunare generala a parintilor din scoala si de votat un regulament valabil pentru acea scoala ? Crezi ca e posibil un asa scenariu ?
E simplu
Dedalus [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 1:06
+1/3
Cine doreste on line da o declaratie in acest sens, fara niciun fel de explicatii sau adeverinte.

Este cat se poate de clar ca in clase cu peste 30 de elevi, nearisite nu se pot pastra regulile de preventie.

Este intr-adevar treaba parintilor daca ei cred sau nu ca asa este.
nu e intotdeauana valabil
Dedalus [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 1:09
+1/1
Daca s-ar face un sondaj daca lumea doreste sa plateasca impozite, cam ce rezultate credeti ca s-ar obtine?

===

Referendumul necesita o traditie pentru a fi util, ca si o anumita constiinta cetateneasca. Nu stiu in ce masura asa ceva exista in Romania.
scoala nu mai e demult ce era
Dedalus [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 1:25
+1/3
"Lasati parintii sa aleaga: copil educat si social cu riscul sanatatii sau copil izolat si sanatos cu riscul esecului"

a) Faptul ca invatarea are loc online nu opreste socializarea. Ea poate avea loc si in online (cum de altfel in realitate se si petrece) sau, cu raspunderea parintilor, in alte locuri decat in scoala.

b) Invatarea in scolile din Romania este un dezastru. Cei care reusesc ceva in viata o fac pentru ca invata in afara scolii.
atitudine?
Dedalus [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 1:34
+1/1
Da, numai ca parintii si cetatenii tac atunci cand e vorba despre initiative de reforma a educatiei.

Ba chiar se opun din toate puterile oricarei schimbari. Ar vrea sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic. Toti profesorii sa devina peste noapte maestri ai didacticii, toti elevii sa stea cu burta pe carte.

Da, dar daca se poate fara niciun eforet din partea nimanui!

"Maiestate, aista nu se poate"!


===

Avem ocazia de a reduce numarul de ore pe saptamana si de a trece cel putin o parte a scolilor in online permanent.

Sau macar de a le lasa pe cele private sa o faca.

Nu e ceva extraordinar, in lume deja se practica.

In loc de a lasa libertate spre a rezolva si a discuta solutii rationale, ne caznim se vedem care pe care: aia cu on line sau aia cu prezenta fizica?

Lupta de triburi, nu discutie de lumea cvilizata.

====

Dar daca toata lumea cu bune intentii tace si nu se baga, de ce ne mai miram ca tot timpul castiga, vorba lui Arghezii, toti ignatii si ignarii?!
Daca iti faci singur definitiile
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 9:28
0/4
Atunci:

a) Poti spune la vaca vrabie. Daca tu si un grup de oameni considerati statul la comp si butonatul claviaturii drept socializare, asta e. In viitor o veti numi chiar sex.

b) Tocmai de aceea cei care trebuie sa fac alegerea sunt parintii. Scoala insa nu are optiunea unei alegeri ci obligatia de a furniza serviciile la care e obligata prin lege.
In viitor
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 9:29
+5/7
Si sexul intre tineri se va face tot online. Iar tu vei primi pensie de la progeniturile lor. Si ne miram ca Europa a luat-o razna.
Nu
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 9:30
-1/1
Ai - scuze - obsesia adunarilor. Fiecare familie decide individual. Nu e nevoie decat de o hartie semnata.
Exact
Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 9:30
0/0
Nu stiu de ce complicam lucrurile de dragul complicatiei.
Concret !
adrian88000 [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 12:48
+1/3
Crezi ca se poate ca o clasa sa functioneze cu jumatate din elevi on line si jumatate in clasa ? Cam cum crezi ca trebuie sa procedeze profesorul in acest caz ? Cei on line sa fie doar specatori ? E suficient pentru ei ca sa invete carte ?
Scoala ?
danmarian [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 18:50
0/0
Scoala ON LINE nu e scoala ! Ori cine a trecut prin scoala - nu ca gasca prin apa stie ca in afara de acumulare de cunostinte - scoala are UN MARE ROL pentru dezvoltarea legaturilor sociale si adaptarea copililui la societate. . O scoala on line va produce viitori cetateni fara abilitatile necesare comportarii normale in societate !
E un sistem
gigilu [utilizator], Duminică, 17 octombrie 2021, 19:09
+1/1
mult prea putred ca sa poata fi curatat. Cu inspectori scolari care sunt autori de manuale scolare impuse la clasa, cu profesori care e musai sa aiba ore chiar daca nu-i vrea nimeni si sunt incompetenti, cu programe facute ca sa acopere nevoile sistemului nu ale elevilor, pot sa urle parintii ca lupii, in padure.
grav ...
GNG [utilizator], Luni, 18 octombrie 2021, 11:59
0/0
... daca nici acum nu ai inteles ca daca esti vaccinat poti sa te imbolnavesti si sa raspandesti virusul. Singurul avantaj este ca ar trebui sa faci o forma usoara, nici de asta nu sunt prea sigur cand citesc ca mor cam 10% dintre vaccinati...
Copiii nu sunt in siguranta fara testare
loribicolori [utilizator], Luni, 18 octombrie 2021, 13:31
0/0
Copiii nu sunt in siguranta atata vreme cat nu se fac teste. Nu stiu cum poate domnul ministru sa puna in balanta sanatatea copiilor cu viteza internetului. Din cauza ca el tine scolile deschise sunt deja copii care isi pierd parintii si bunicii, dar pentru dumnealui este mai importanta viteza internetului. Ar fi deja cazul sa incepem saluam in calcul victimele si sa fie tras la raspundere pentru dezastrul creat.
comenteaza